Vi i klass 6 på Ängaskolan i Ystad bloggar för att föräldrar, släktingar, kompisar och resten av världen
ska få ta del av vad vi lär oss. Vi bloggar också för att skapa kommunikation med omvärlden,
förmedla vårt kunskapande och för att det gör skolan ännu mera meningsfull och utmanande.
Lär av oss och låt blommorna på kunskapsängen blomma!

fredag 15 november 2013

Tv-programmet

Jag har fått i uppgift att göra ett tv-program om kroppen. För vi ska lära förskolan och ettorna och tvåorna. Jag fick skriva en faktatext om smaken och tungan.

Blogging-time





tv-programmet

Denna veckan jobbar vi med faktatext och vi ska visa detta för ettor, tvåor och förskolan. Det är roligt att skriva och klasserna lär sig om kroppen.  Jag lär mig att göra en faktatext.

TV-programmet

Jag har fått ett uppdrag som man ska göra en film till ettorna, tvåorna och förskoleklassen. Man ska göra en faktatext. Sen ska man göra ett manus till filmen och sen göra en film tills man blir nöjd med filmen….. 


Jag tycker att uppgiften är jättebra. Jag gillar, je je je je!!!

TV-programmet

 Jag tyckte TV-programsuppgiften är rolig. För då kan man lära småttingarna lite engelska.
Du vet det där språket de pratar borta i Amerika. Du vet det va? Tur… Men i alla fall, jag har fått i uppgift att göra ett TV-program i engelska om kroppen. Om en amerikan läser det här så: Hello.
I have a mission to work with an english body TV-program so… LIKE ME!

Smak och tungan




Man smakar med smaklökarna som sitter på tungan. Smaklökarna är så små att man inte se det. Näsan hänger ihop med smaken. Om man luktar smakar allting mer. Om man håller för näsan så smakar man inte lika mycket. Tungan är röd och slemmig. Det finns besk, surt, sött, salt och umami. I Göteborg finns det en maskin som delar upp kaffet i det olika lukterna. Man använder tungan till att smaka med och prata med.

Smaken och tungan



Många smaker som har besk smak dom kan vara giftiga. Det finns ca 10 000 smaklökar på din tunga. Smak och lukt hänger egentligen ihop. I tungan finns det smak-nerver som sänder signaler till hjärnan. På tungan finns det fem olika smaker. Det är sött, salt, surt, beskt och umami. Smaklökarna fungerar när tungan  bara är våt. Din tunga är egentligen en stor muskel som är lite konstig, tycker jag. Människor har alltid försökt att äta saker och se om det går att äta eller inte. Om du håller för näsan så känner du inte vad du äter. Kaffe består egentligen av tusentals smaker.



EXPERIMENT
Torka tungan med en handduk och lägg sedan lite socker på tungspetsen. Du kommer inte att känna att det smakar sött eftersom smaklökarna bara fungerar när tungan är våt.


Hälsosam mat




Gröt, bröd och potatis ger en massa energi. Det kallas kolhydrater. Kolhydrater är nästan kroppens raket. Protein finns i  fisk, ägg och kött. Musklerna behöver protein för att växa. Man ska äta mat många gånger om dagen. Middag, lunch, mellanmål och frukost. Man ska äta för att orka kunna  t ex spela fotboll. Man måste äta innan man spelar. Man ska äta mycket grönsaker för i dem finns det mycket vitaminer. Godis och läsk innehåller mycket socker och det varar inte så länge. Ost och mjölk är bra för skelettet. Och vet ni vem av alla fotbollsspelare som äter mest godis? Det  är Zlatan!
Recept1  Hur jag lagar maten. Jag tar en lågpanna, tre små skålar, en kniv en stor skål.
2 Vilka grönsaker ska man ha i?Morot, gurka och tomat
3 Jag börjar hacka grönsakerna och potatisarna.
4 Sen sätter man in potatisarna i ugnen på 225 grader i 40 minuter.
5 Sen gör man dippa, till exempel guacamole
6 Recept på guacamole
Till guacamole behöver man:
2 stycken avokado1 styck tomat1 stycken chili1 stycke vitlöksklyfta 1 matsked presad citron 2 kryddmått salt 0.5 kryddmatt svartpeppar cayenpeppar
1. Dela avokado och ta ut kärnorna. 2. Gröp ur fruktköttet.  Hacka fint. Dela kärnorna ur och hacka chili fint tomat chili. Pressad citron och kryddor tillsammans med avokadomoset.  3. Savera till potatisklyftor och grönsaker
  











x