Vi i klass 6 på Ängaskolan i Ystad bloggar för att föräldrar, släktingar, kompisar och resten av världen
ska få ta del av vad vi lär oss. Vi bloggar också för att skapa kommunikation med omvärlden,
förmedla vårt kunskapande och för att det gör skolan ännu mera meningsfull och utmanande.
Lär av oss och låt blommorna på kunskapsängen blomma!

måndag 18 november 2013

Boktips


Boktips


Boktips


Boktips


Engelska kroppord fakta

Handled på engelska är wrist.
Hand på engelska är hand.
Höft på engelska är hip.
Öra på engelska är ear.
Axel på engelska är axle.
Överarm på engelska är upper arm.
Rumpa på engelska är butt.
Huvud på engelska är head.
Hals på engelska är throat.
Armbåge på engelska är elbow.
Fot på engelska är foot.
Mun på engelska är mouth.
Panna på engelska är forehead.
                  Ögon på engelska är eyes.
Öga på engelska är eye.
Näsa på engelska är nose.
Kind på engelska är cheek.
Mage på engelska är stomache.
Hår på engelska är hair.
Nacke på engelska är neck.














This is my wrist.
This is my stomache.
This is my eye
This is my eyes.
This is my foot.
This is my elbowe.  
This is my upper arm.
This is my forehead.
This is my hip.
This is my ear.
This is my hand.
This is my mouth.
This is my head
This is my butt.
This is my nose.
This is my hair.
This is my neck.

This is my axle.

Smaken och tungan



Fakta om smaken
Det finns fem smaker salt söt Umami Bittert sur. Det flesta gifter smakar Bittert. Smaken salt är tillexempel på promes och kött. Tillexempel det som smakar Umami är soja och svamp. 10 000 smaklökar trängs på din tunga. Det finns celler som samlar ihop smakerna Till exempel det som smakar surt är citron och björnbär. Smakerna kommer i från hjärnan. Så det  går upp signaler upp i hjärnan så man känner igen smakerna. Smaken söt är vår första föda. Mjölk är sött och några smaker av godis och vaniljglass. Smaklökarnas saliv i din mun löser upp maten. Maten rör vid små smaklökar mellan knölar på din tunga. Smaklökarna känner igen olika smaker.
Prova detta:
Lägg socker på olika delar av din tunga. Det smakar sötare på vissa ställen än på
andra. Pröva också salt, citronsaft och
kaffe.





Känsel och hud



Huden är en del av din kropp. Huden växer när din kropp växer. Det är tvärt om med huden. Läpparna är extra känsliga. Man  växer inte ur sin hud. Svettet kyler ner kroppen. Huden är tunnast på läppen. När du är glad så töjer du ut din hud i ansiktet till ett leende. Huden är olika tjock på olika ställen på kroppen. Med ansiktet kan du visa dina känslor. Att le vänligt med knäna eller ryggen går inte. Värme måste du göra dig av med så  du börjar svettas. Ju mer du går desto mer växer huden under fötterna till inifrån. Om det fortsätter att vara varmt så kyler kroppen  också ner. Om du blir kittlad viftar du med armen för  det är meningen. Vid muskelarbetet  görs mycket värme.

Fakta om örat

   

Örats delar :

hammaren  
städet
båggång
balansorganet
hörselsnäckan
trumhinnan
ytterörat
örontrumpeten
balans
hörselnerven



Hörsel är det sinne som gör att människor och djur kan uppfatta ljud. Inne i örat finns ett ben som heter tinningbenet. Hörseln är ett av människans fem sinnen. Människor lär sig det talade språket genom att höra andra människor tala. Trumhinnan sitter i  mellanörat. Trumhinnan är cirka en millimeter tjock. När ljud som kommer genom hörselgången och når fram till trumhinnan börjar denna skakar den, och hammaren för ljudet vidare in i mellanörat och upp till hjärnan. Trumhinnan är formad som en liten strut med spetsen in mot mellanörat. Den sitter fast i ett hörselben som heter hammaren. När någon pratar kommer ljudvågor till örat. Öronmusslan samlar ljudvågorna så att dessa förstärks. Om hörselen är helt bårta kan man inte lära sig tala på vanligt sätt. Det är bra att höra var ljudet kommer ifrån annars springer du på fel håll om någon ropar på dig. Trumhinnan är mycket känslig det gör ont om man petar på den om man trycker för hårt på den så kan det bli hål. Den kan spricka om man lyssnar på mycket högt ljud eller man får öroninflammation.  
Hörsel ger människor och andra djur viktig information om omvärlden.

Det ena hörselbenet är kroppens balansorgan. I balansorganet finns en trögflytande vätska. Balansorganet hjälper oss att hålla balansen. Hörselgången är en del av örat. Det finns en yttre hörselgång och en inre hörselgång.f

Kroppsdelar på Latin



Axlar på latin är scapis och öga på latin är oculus.
Öra på latin är pércipe. Och mage på latin är stomacho.
Och vad på Latin är quod. Och ben på Latin är osse. Och armbåge på latin är cubito. Och hals på Latin är cullum. Näsa på latin är nasum. Rygg på Latin är retrosum. Fot på latin är pedites. Knäveck  på Latin är popliteus.


Varför använder man latin inom sjukvården?

Latin är nämligen det medicinska språket. Du använder latin inom sjukvården för om du bryter benet i Thaland och blivit behandlad där. Och sen när du kommer hem till Sverige igen ser dom exakt vad dom gjort för behandling.      





Fakta om lukten



Hjärnan talar om vad du känner för lukt. Om du inte kunde lukta så skulle du inte kunna lukta din favoritmat. Om du tillexempel  luktar på en chokladbit så drar du in små, små osynliga bitar av chokladen i näsan. Och sen kommer den lukten att komma upp till hjärnan via nervtrådarna och just då kan du veta om det är en chokladbit eller någonting annat. Visste du att din näsa kan rädda dig? För om du inte hade kunnat  lukta så skulle du kunnat dö. För om det brinner någonstans i ditt hus och du inte kan lukta så skulle du inte kunnat lukta och då kunde du inte veta om det fanns en brand. Så då skulle du bara gå utan att kunna lukta någonting och du skulle dött. Så din lukt är viktig. Och visste du att för insekter är det extra viktigt med luktsinne. Dom kan faktiskt också prata med dofter. För en hund är det jätteviktigt med luktsinne. Dom har också en känsligare nos än våra näsor. Och råttor har ett ganska bra luktsinne än vi människor.  Och du kan lukta om du luktar illa eller om det luktar konstigt eller någonting som du tycker om.